torsdag 24 augusti 2017

Tockabjärs källa

   Sommaren är ännu inte över och vårt projekt fortsätter. Nu till Tockabjärs källa. Återigen var det boken Gåtfulla Skåne som inspirerade oss att åka dit. Vi följde bokens vägvisning och fick en extra lång promenad på smala backiga stigar. En ynka liten tvetydig skylt talade om att vi var framme vid källan.
   Bokens vägbeskrivning var inte den ultimata så det blev en lång tur över stock och sten, kryssande mellan kolsvarta skogssniglar. Vandringen är inte att rekommendera för otränade personer. Men väl värt besväret även om det känns i benen efteråt. I boken står att källans vatten har helande krafter. Undrar om ett par klunkar hjälper mot gamla ben som värker efter vandringen till källan?
”Platsen har både rymd och lugn. De inbjudande omgivningarna och det kalla vattnet skapar tydligt känslan av att platsen varit ett ställe för möten. Enligt lokala sägner har källan varit helande”, ur Gåtfulla Skåne.







1 kommentar:

  1. Boken Gåtfulla Skåne innehåller vägbeskrivningar. Men det finns även GPS-koordinater som i fallet Tockabjärs källa inte helt stämde. Men källan är markerad på Google maps och den positionen stämde bättre.
    Vägbeskrivningen var inte helt den ultimata även om man kom fram till slut. Ett annat och enklare sätt att ta sig dit är följande.
    Kör väg 19 tills du kommer till korsningen Smelyckevägen sydväst om Brösarp. Kör in på skogsvägen norröver. Stanna på parkeringen - Lat 55.713622, Long 14.078599 (Google maps). Parkera och promenera längs skogsvägen. Passera en stor lagerbyggnad. Fortsätt nerför en lång backe fram till en skylt med en liten blå pil på. Gå in i skogen på en liten stig och följ blåa markeringar. Efter någon km eller så kommer man fram till Tokabjär källa, som markerats med en liten fyrkantig blå skylt med en bild på en vattenkopp på. Man kan sedan välja att fortsätta den blåa markeringen som leder fram till parkeringen eller gå tillbaks samma väg som man kom. Det senare alternativet är det lättaste. Det förra är längre och jobbigare, men trevligare.

    SvaraRadera