måndag 26 juni 2017

Uppåkra - ett maktcetrum

Med boken Gåtfulla Skåne som vägledning fortsätter vi vårt letande efter udda platser och upplevelser i Skåne. Nu var det dags för platsen för utgrävningarna i Uppåkra. Man säger sig ha hittat över 20000 föremål, många i metall. Det fyra stubbarna markerar de ursprungliga hörnstolparna på det kanske 1800 år gamla ceremonitemplet. På en av dessa stubbar kan man sitta och och känna vibrationerna från Skånes rika och spännande historia. (Men det är lite märkligt att, mitt i turistsäsongen, området ser lite ovårdat ut med långt gräs kring stubbar och skyltar och ogräs på de grusade gångarna. )  
    ”Efter tips om märkliga ting i jorden i sam­band med ett gårdsbygge kom arkeologer till platsen 1934 och hittade rester av ett hus.
     Det skulle dock dröja till mitten av 1990-talet innan omfattande utgrävnin­gar påbörjades. Några fynd daterades till 100-talet efter Kristus. Fyndområdet var gigantiskt och metalldetektorer plockades fram. Föremål efter föremål dök upp, och till slut hade man hittat otroliga 28 000 objekt i metall.” ur Gåtfulla Skåne







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar