onsdag 5 juli 2017

Rövarekulan

    Ett tillhåll för rövare som sysslade med piratverksamhet, m.a.o. man överföll förbipasserande resenärer och tog deras tillhörigheter. Det framgår inte riktigt av boken Gåtfulla Skåne hur kämpigt det var för ett par pensionister att ta sig upp för den 20 meter höga slänten för att komma till de stora minnesstenarna som bl.a. minner om ett besök av en svensk kronprins.
   Den gamla, men välbevarade, stenbron över Bråån renoverades i början på 1960-talet av privata intressen och Snogeröds kommun. Tyvärr, som på många andra håll, slarvas det en del med underhållet och man låter gräs och sly växa fritt. Det fanns en festplats med dansbana som frekventerades av både ungdomar och äldre fram till början av 1970-talet och platsen är numera helt gräsbeväxt – se bilden nedan.
”På vägen hit överraskas du av den djupa dalgången i det i övrigt ganska platta landskapet. Ravinen lig­ger omkring 25 meter under de omgivande fälten. Enligt vissa uppgifter ska det ha funnits både galgbacke och tingsplats här.” ur Gåtfulla Skåne.



Text på den stora stenen: Oscar Josephina 1836. Jacob Delagardie

Här låg den gamla dansbanan.

  Bron över Braån.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar