måndag 3 juli 2017

Skeppssättningen i Södra Ugglarp

    Ales stenar har väl alla hört talas om. Men Skeppssättningen i Södra Ugglarp? Det måste ha varit något fel på skolundervisningen och massmedia när man kan leva ett hart när helt liv utan att ha hört talas om denna stora skeppssättning. Eller de flesta av de udda platser och upplevelser som förekommer i den utmärkta boken Gåtfulla Skåne.
    En annan fråga är hur ett så stort och viktigt fornminne – det näst största i Skåne efter Ales stenar - kan stå inne på privat mark där ägarna blockerat tillfarten med stora stenar så snålt att enda chansen att parkera inom rimligt avstånd är att stå med halva bilen i vägkanten och den andra ute på allmän väg. Området används dessutom till att rasta hundar på, så man får vara försiktig var man sätter fötterna.
    Och förresten: i mitten på 1800-talet fanns ytterliga fyra stensättningar på gårdens ägor. Var finns dessa stenar nu? Kan stenformationerna restaureras?
”Skeppssättningen i Ugglarp ligger lite speci­ellt till eftersom den står på en hästgård. Ägarna säger att det är okej att gå runt där så länge du inte stör hästarna i stallet.” ur Gåtfulla Skåne






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar